top of page

SPORTKINESITHERAPIE

Sportkinesitherapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van sportgerelateerde blessures, het verbeteren van sportprestaties en het bevorderen van het herstel na een sportblessure door middel van gespecialiseerde oefeningen en technieken. Lees meer

Sportkinesitherapie is een tak van fysiotherapie die zich richt op de preventie, diagnose, behandeling en revalidatie van sportgerelateerde letsels en aandoeningen. Het omvat een breed scala aan technieken en behandelingen om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren en te herstellen van blessures.

Een sportkinesitherapeut is een specialist in het behandelen van sportblessures en het begeleiden van sporters tijdens hun revalidatieproces. De behandelingen die worden gebruikt in sportkinesitherapie zijn vaak gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en kracht van de spieren, en het voorkomen van verdere blessures.

Enkele van de technieken die worden gebruikt in sportkinesitherapie zijn:

  1. Mobilisatie: Dit is een techniek waarbij de sportkinesitherapeut zachte bewegingen gebruikt om de gewrichten en spieren te mobiliseren en de bewegingsvrijheid te vergroten.

  2. Manipulatie: Dit is een meer krachtige vorm van mobilisatie waarbij de sportkinesitherapeut snel en krachtig beweegt om de gewrichten te mobiliseren.

  3. Massage: Dit is een techniek waarbij de sportkinesitherapeut de spieren en weefsels masseert om de bloedsomloop te verbeteren, spanning te verminderen en pijn te verlichten.

  4. Oefentherapie: Dit is een belangrijk onderdeel van sportkinesitherapie, waarbij de sportkinesitherapeut de sporter specifieke oefeningen voorschrijft om de spieren te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de stabiliteit te vergroten.

  5. Elektrotherapie: Dit omvat het gebruik van elektrische stroom om de spieren te stimuleren en de bloedsomloop te verbeteren.

  6. Triggerpointtherapie: Dit is een techniek waarbij de sportkinesitherapeut specifieke punten op de spieren aanpakt die pijn veroorzaken of gevoelig zijn.

 

Sportkinesitherapeuten werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals sportartsen, orthopedisch chirurgen en voedingsdeskundigen, om een alomvattende behandeling te bieden aan sporters. De behandelingen zijn gericht op het herstellen van de sporter naar zijn of haar volledige functionele capaciteit en het verminderen van het risico op toekomstige blessures.

Gespecialiseerde therapeut(en): Lynn Boschman, Eline de Bruin, Gitte Janssens

Sportkine
bottom of page