top of page

PRE-& POST-OPERATIEVE REVALIDATIE

Pre-operatieve revalidatie is een revalidatieprogramma dat voorafgaand aan een operatie wordt uitgevoerd om de fysieke conditie en het herstel na de operatie te verbeteren en complicaties te verminderen. Post-operatieve revalidatie is een revalidatieprogramma dat na een operatie wordt uitgevoerd om het herstel te bevorderen, de functies te verbeteren en de patiënt te helpen terug te keren naar zijn of haar normale activiteiten.

Lees meer

Pre-operatieve revalidatie is een programma van kinesitherapie en/of oefentherapie dat wordt uitgevoerd voordat een patiënt een operatie ondergaat. Het doel van pre-operatieve revalidatie is om de fysieke conditie en kracht van de patiënt te verbeteren, zodat hij of zij beter voorbereid is op de operatie en het herstelproces daarna.

Door pre-operatieve revalidatie kan de patiënt na de operatie sneller herstellen en terugkeren naar zijn of haar dagelijkse activiteiten. Het kan ook complicaties na de operatie verminderen en het risico op een langere ziekenhuisopname verkleinen.

Pre-operatieve revalidatie kan verschillende vormen aannemen, zoals aerobe training, krachttraining, mobilisatie oefeningen, balans oefeningen en ademhalingsoefeningen. Het specifieke programma wordt aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt en de aard van de operatie.

Postoperatieve revalidatie is het proces van herstel na een operatie. Het omvat de verschillende stappen die nodig zijn om het lichaam te helpen genezen na een operatie, en om de patiënt te helpen terug te keren naar een normale activiteitenniveau.

Het doel van postoperatieve revalidatie is om de patiënt te helpen om zo snel en zo veilig mogelijk terug te keren naar de normale activiteiten. Dit omvat het beheersen van pijn en het minimaliseren van complicaties, zoals zwelling, bloedingen en infecties.

Postoperatieve revalidatie omvat vaak kine en oefeningen om het lichaam te helpen zich te herstellen en de spieren te versterken. Het kan ook dieetbeheer omvatten, evenals advies over de juiste houding en beweging om het herstelproces te bevorderen.

Postoperatieve revalidatie is belangrijk omdat het kan helpen bij het voorkomen van complicaties en het bevorderen van een snel herstel. Het kan ook de kans op toekomstige blessures en pijn verminderen door het lichaam sterker en veerkrachtiger te maken.

Gespecialiseerde therapeut(en): Lynn Boschman, Gitte Janssens & Anke Christiaansen

Prepost op
bottom of page