top of page

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is de behandelmethode die zich richt op het verbeteren van de functie van gewrichten en spieren door middel van mobilisaties en manipulaties. Lees meer

Kine_Expo_groepspraktijk-manuele-therapie-manipulatie-osteopathie-chiropractie-kraken.jpg

Manuele therapie is een behandelmethode die gericht is op het verbeteren van de mobiliteit en functie van het bewegingsapparaat, zoals de gewrichten, spieren en zenuwen. Het is een vorm van hands-on therapie, waarbij de therapeut met zijn of haar handen op het lichaam werkt om pijn te verminderen, spieren te ontspannen en de bewegingsvrijheid te vergroten.

Manuele therapie kan worden toegepast bij een breed scala aan klachten, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn en andere gewrichtspijn. Het kan ook worden gebruikt om de bewegingsbeperkingen te verbeteren die worden veroorzaakt door chronische aandoeningen zoals artrose en fibromyalgie.

De behandeling begint meestal met een uitgebreide evaluatie van de patiënt om de specifieke aandoening en de oorzaak van de klachten vast te stellen. De manuele therapeut zal dan een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt.

Tijdens de behandeling kan de manuele therapeut verschillende technieken gebruiken, waaronder manipulatie, mobilisatie, massage en oefeningen. Manipulatie omvat het toepassen van snelle, gecontroleerde druk op de gewrichten om ze terug te brengen naar hun normale positie en bewegingsbereik te vergroten. Mobilisatie omvat het geleidelijk bewegen van de gewrichten om ze te helpen herstellen van bewegingsbeperkingen. Massage omvat het kneden en drukken van de spieren om de bloedcirculatie te verbeteren en pijn te verminderen. Oefeningen omvatten het gebruik van specifieke bewegings- en stretchingtechnieken om de spieren te versterken en de bewegingsvrijheid te vergroten.

Manuele therapie kan een effectieve behandelmethode zijn voor veel mensen die last hebben van bewegingsbeperkingen en pijnklachten. Het kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling of als onderdeel van een uitgebreider behandelplan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat manuele therapie niet geschikt is voor iedereen en dat patiënten altijd een gekwalificeerde zorgverlener moeten raadplegen voordat ze beginnen met een nieuwe behandeling.

Gespecialiseerde therapeut(en): Anke Christiaansen, Eline de Bruin, Lynn Boschman, Mattijs Peeters

Manuele therapie
bottom of page