top of page

EVENWICHTSTHERAPIE

Evenwichtstherapie is een vorm van therapie die gericht is op het verbeteren van het evenwicht en het verminderen van duizeligheid en valrisico's door middel van oefeningen en technieken die de coördinatie, spierkracht en proprioceptie (positiezin) verbeteren. Lees meer

Evenwichtstherapie is een type fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van problemen met het evenwichtsgevoel. Het doel van evenwichtstherapie is om de patiënt te helpen zijn of haar evenwicht te verbeteren en zo de kans op vallen te verminderen.

Er zijn verschillende technieken en oefeningen die gebruikt kunnen worden tijdens evenwichtstherapie, afhankelijk van de specifieke problemen van de patiënt. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Oefeningen om het evenwicht te verbeteren: Dit omvat oefeningen om de spieren te versterken die betrokken zijn bij het handhaven van het evenwicht, zoals de beenspieren en de buikspieren. Daarnaast kunnen er oefeningen worden gedaan om de coördinatie en het reactievermogen te verbeteren.

  2. Balansplanken en wobble boards: Deze hulpmiddelen worden gebruikt om het evenwicht te verbeteren door het stimuleren van de stabiliteitsspieren in de benen en de kern.

  3. Vallen voorkomen: Patiënten worden geleerd hoe ze hun val kunnen breken als ze toch uit evenwicht raken. Dit kan onder meer bestaan uit het aanleren van valtechnieken, zoals het richten van het lichaam op een bepaalde manier om de val te verzachten.

  4. Loop- en bewegingstechnieken: Deze technieken kunnen worden gebruikt om het evenwicht te verbeteren tijdens dagelijkse activiteiten, zoals lopen en traplopen.

 

Evenwichtstherapie kan ook worden gebruikt om specifieke aandoeningen te behandelen die het evenwichtsgevoel beïnvloeden, zoals de ziekte van Menière, vestibulaire migraine en goedaardige paroxismale positieduizeligheid (BPPD).

Het is belangrijk op te merken dat evenwichtstherapie vaak wordt gegeven in combinatie met andere behandelingen, zoals medicijnen en andere vormen van fysiotherapie. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u begint met evenwichtstherapie om te bepalen of dit geschikt is voor uw specifieke situatie.

Gespecialiseerde therapeut(en): Dorine Anseeuw

Evenwichtstherapie
bottom of page