top of page

DRY NEEDLING

Dry needling is een therapie die gebruik maakt van dunne naalden die in triggerpoints van spieren worden ingebracht om pijn te verlichten, de spierfunctie te verbeteren en de mobiliteit te verhogen.  Lees meer

Dry needling is een medische techniek waarbij een naald zonder toevoeging van een vloeistof of medicatie in triggerpoints of pijnlijke spierknopen wordt gestoken om deze te deactiveren. Het doel van dry needling is om de spieren te ontspannen, pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Dry needling wordt vaak gebruikt door kinesisten, osteopaten en andere medische professionals als onderdeel van een bredere behandeling voor verschillende aandoeningen zoals spierpijn, hoofdpijn, nekpijn en rugpijn.

De techniek wordt "dry" genoemd omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een dunne naald die in het triggerpoint wordt gestoken. Het triggerpoint is een gebied in de spier dat strak en pijnlijk aanvoelt en vaak een knoop of verdikking vormt. Het inbrengen van de naald kan soms een licht ongemak veroorzaken, maar de meeste patiënten ervaren geen pijn.

Wanneer de naald in het triggerpoint wordt gestoken, ontstaat er een lokale reactie in de spier. Dit kan leiden tot een reflexmatige ontspanning van de spiervezels en vermindering van pijn. De naald wordt meestal gedurende enkele seconden in het triggerpoint gehouden, waarna hij wordt verwijderd.

 

Dry needling kan een effectieve behandeling zijn voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder nek- en rugpijn, tennisarm, hoofdpijn, carpaal tunnelsyndroom en fibromyalgie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dry needling slechts een deel van een bredere behandeling is en dat het belangrijk is om samen te werken met een gekwalificeerde medische professional om de beste resultaten te behalen.

Gespecialiseerde therapeut(en): Eline de Bruin, Gitte Janssens, Mattijs Peeters

Dry Needling
bottom of page